top of page

BIOGRAFIE

Kitty de Geus is een sopraan met een energieke podiumpresance en een lichtlyrisch, warm geluid. Ze is een veelzijdig artieste met een grote liefde voor het operarepertoire. De communicatieve kracht van dat genre neemt ze bovendien graag mee in kamermuziek en liederen. Het directe, bijna intieme contact met het publiek in deze genres inspireert haar. Ook in het oratoriumvak is ze op haar plek, ze draagt met name de Barok een warm hart toe. 

Ze begon haar opleiding op het Utrechts Conservatorium bij Henny Diemer en behaalde daar in respectievelijk 2007 en 2009 haar Bachelor- en Masterdiploma. Sinds 2013 wordt Kitty gecoacht door Marjan Kuiper. In de afgelopen jaren nam ze deel aan nationale en internationale masterclasses van o.a. Jeanette Aster, Rudolf Jansen, Alexander Oliver, Ann Murray, Marcel Beekman, Nelly Miricioiu, Miranda van Kralingen en Evelyn Tubb.

 

Ze heeft onder meer Bachs Passies op haar repertoire, evenals The Messiah van Händel, het Stabat Mater van Haydn, de Requiems van Fauré, Mozart en Rutter, en Rossini’s Petite messe solennelle. Met het blokfluitkwartet Red Rose Four ontwikkelde ze programma’s rond de Musyck Boexkens van Tielman Susato en de werken van Byrd, Dowland, Tallis en Morley.

 

Kitty de Geus nam deel aan de jonge-artiestenprogramma’s van zowel De Nationale Opera als de Nederlandse Reisopera. Zo zong ze in 2008 de rol van Zweite Dame in Zauber ohne Flöte, een omgesmeed eigentijds muzikaal verhaal over het wel en wee van operazangers en de allesoverwinnende liefde op basis van Mozarts Zauberflöte, geregisseerd door Jim Lucassen. Een jaar later was ze op Terschelling te horen tijdens het Oerol Festival als Susanne in de operette Robinson Crusoé van Offenbach. Eveneens in 2009 was ze lid van de solistencast van Unheimliches Weh, een productie van het Festival Oude Muziek Utrecht van Mendelssohns ‘huiskamer-opera’ Heimkehr aus der Fremde, geregisseerd door Caecilia Thunnissen en begeleid op pianoforte door Leo van Doeselaar en Wyneke Jordans.

 

Naast haar solowerk is Kitty ook een gevraagd koorzangeres, onder meer bij Opera Vlaanderen en

De Nationale Opera en het Groot Omroepkoor. Sinds 2013 maakt ze deel uit van het koor van de Bayreuther Festspiele, onder meer onder directie van Christian Thielemann en Axel Kober, waar ze al snel kleine solorollen op zich nam. Zo was ze op deze bijzondere plek o.a. te zien als Edelknabe in de door Andris Nelsons gedirigeerde Lohengrin-productie van Hans Neuenfels, als Blumenmädchen in Parsifal onder Hartmut Hähnchen en in Die Meistersinger von Nürnberg uit 2017 een van de Lehrbuben onder leiding van Philippe Jordan. In de nieuwe productie Lohengrin van Yuval Sharon, gedirigeerd door Thielemann,  die deze zomer in premiere ging zingt zij de eerste Edelknabe. 

BIO in pdf
CV in pdf
bottom of page